FAQ

Ieder volk spreekt zijn eigen taal. Hier vind je termen en begrippen die vaak gebruikt worden in een BDSM- en kinky-seks-context.

Dit alfabetisch opgebouwd lexicon heeft niet de pretentie van volledigheid, maar verklaart de meest courante terminologie of licht bepaalde praktijken toe.

Deze begrippenlijst wordt continu bijgewerkt en aangevuld.

Age play is een vorm van fetisj-gerelateerd rollenspel tussen volwassenen waarbij de ene partner zich gedraagt als iemand van een andere leeftijd, en de andere partner hem/haar ook zo behandelt. Het spel is gebaseerd op vrijwilligheid en kan (maar dat hoeft niet noodzakelijk) seksueel getint zijn. Meestal zal de ene partner een rol spelen waarbij die jonger is dan in werkelijkheid (baby, peuter, kleuter, jong kind tot adolescent); eerder uitzonderlijk zal een oudere rol gespeeld worden. (Meer gedetailleerde informatie kan je HIER vinden.)

BDSM staat voor Bondage & Discipline – Dominantie & Submissie – Sadisme – Masochisme. BDSM staat voor een scala aan erotisch/seksuele belevingsvormen waar de essentie het uitwisselen van macht is binnen een relatie, op vrijwillige basis, binnen een vooraf besproken tijdskader, binnen de vooraf bepaalde grenzen en met het doel voor beiden plezier, genot, geilheid en/of (seksuele) bevrediging te bekomen. (Voor een meer gedetailleerde definitie: zie HIER)

BDSM-Dominantie is de wens, behoefte, noodzaak (?) om anderen – al dan niet seksueel – te beheersen, te leiden, te sturen. Te bepalen wat, wanneer, waar en hoe er gespeeld zal worden. En dit alles gericht op (al dan niet seksuele) bevrediging voor beide partners en zich afspelend binnen op voorhand afgesproken grenzen. Mensen die deze behoefte hebben worden vaak met typische namen aangeduid, bijv.: Dom, Domina, Meester, Meesteres, Top, Heer, Vrouwe, …

BDSM-submissie is de wens, behoefte, noodzaak (?) om door anderen – al dan niet seksueel – beheerst, geleid, gestuurd te worden. Waarbij de ander bepaalt wat, wanneer, waar en hoe er gespeeld zal worden. En dit alles gericht op (al dan niet seksuele) bevrediging voor beide partners en zich afspelend binnen op voorhand afgesproken grenzen. Mensen die deze behoefte hebben worden vaak met typische namen aangeduid, bijv.: sub(je), slavin, slaaf, bottom, onderdanige, …

BDSM-Switch is een persoon die een wisselende wens, behoefte, noodzaak (?) heeft aan Dominantie en submissie.

BDSM-mentoring is een partnerschap waarin een ervaren BDSM-speler (mentor) voorziet in informatie, begeleiding en ondersteuning van een ander persoon (mentee, ook wel compagnon genoemd). BDSM-mentoring is een krachtige en populaire manier onder BDSM’ers en fetisjisten om een variëteit van interpersoonlijke en scene-gerelateerde vaardigheden te leren. Eenvoudig gesteld: BDSM-mentoring is een proces, een set van gedragingen, en een relatie tussen twee of meer personen die delen in mekaars BDSM-reis om zowel de hoogten als de laagten van BDSM samen te verkennen. (Meer gedetailleerde informatie kan je HIER vinden.)

BDSM-mentor Een mentor is een betrouwbare, ervaren BDSM-speler die dient als raadgever, gids, leraar, coach, motivator, sponsor, adviseur, referentiepunt, rolmodel en ‘deuropener’. Een BDSM-mentor is een BDSM’er of fetisjist die een oprechte wens heeft het succes van anderen in de gemeenschap te verhogen. Een effectieve BDSM-mentor is niet alleen een ervaren speler, maar is ook een ondersteunend, geduldig, eerlijk, betrouwbaar, empathisch en effectief communicator. Een BDSM-mentor faciliteert de persoonlijke groei van de mentee als BDSM-speler en als lid van de fetisj-community door het delen van ervaring, kracht, hoop, kennis, vaardigheden en inzichten die door jarenlange opgebouwde ervaring geleerd werden. (Meer gedetailleerde informatie kan je HIER vinden.)

BDSM-rituelen De meeste sociale groeperingen kennen rituelen. Ook religies staan er bol van. BDSM kent ze ook, in alle “maten en gewichten”. Er leeft duidelijk een verlangen binnen deze kringen om (h)erkenning en tegelijkertijd een behoefte om zich te onderscheiden, te profileren. Velen benoemen hun BDSM-beleving “a way of life” en daar horen natuurlijk rituelen bij.

Algemeen Rituelen zijn uitingen van mens of dier die in bepaalde omstandigheden herhaald worden. Deze uitingen kunnen bestaan uit één enkel element maar ook uit een heel scala van verschillende elementen. De elementen waaruit rituelen kunnen bestaan zijn o.a. houding, mimiek, gebaar, dans, zang, woord, klanken, schreeuwen, fluisteren, eten, vasten, drinken, slachten of zich (laten) verwonden (bijvoorbeeld door middel van zelfgeseling, tatoeage, verbranding, scarificatie, het aanbrengen van piercings, neus- en oorringen, circumcisie en vrouwenbesnijdenis).
Het uiterlijk en het dragen (of de aanwezigheid) van bepaalde voorwerpen (in de vorm van vermomming, beschildering, het dragen van een masker, staf, wapen, hoofdtooi, kroon, mantel en andere attributen) speelt vaak een rol bij rituelen. In elk geval wordt een ritueel gekenmerkt door een herkenbaar patroon. Wensen zijn vaak verbonden aan rituelen. Zo zijn er bijv. rituelen bij het doen van een wens, zoals het uitblazen van kaarsjes en het zingen van een lied bij een verjaardag. Ook het heffen van een glas en het klinken van kristal bij een heildronk zijn rituelen.
Bepaalde gebeurtenissen vragen om rituelen, zoals het doen van een wens als men een vallende ster ziet of het verbranden van foto´s bij het eindigen van een relatie. Rituelen lijken op vaste gewoontes. Ze hebben het echter in zich dat men meent er niet meer buiten te kunnen. Zo kan een blokje om voor het slapen gaan een vaste gewoonte zijn. Als men gaat denken dat men zonder dat blokje om niet goed zal kunnen slapen, dan wordt het een geritualiseerde gewoonte. Rituelen zijn heel belangrijk. Het vertrouwde karakter van het ritueel is van belang, zowel voor een individuele persoon, die zich erdoor op zijn/haar gemak voelt, als voor een samenleving, waarbinnen de (gedeelde) rituelen een bindmiddel tussen de personen zijn.

BDSM In het kader van BDSM zijn er heel wat strekkingen (bijv. de Gorean levensstijl of de Gothic getinte BDSM-beleving) waaraan stereotype rituelen verbonden zijn. Vaak baadt BDSM ook in een sfeer van vampieren, tovenaars en heksen en alle rituelen die daar weer hand in hand mee gaan.
BDSM-sessies kunnen zeer heftig en ingrijpend zijn. Dingen die men voorheen vanzelfsprekend vond, kunnen plots heel anders ervaren worden. Zeker eerste in-real-life spelervaringen kunnen mensen behoorlijk van hun à propos brengen en dan is het vaak erg handig om zich aan een aantal rituelen te houden.
Het gaat er dan over dat je samen een kader schept waarin herkenbare dingen zitten. Zaken waaruit je structuur en stabiliteit kan halen als een soort tegengif tegen het onverwachte, het plots toch niet meer zo vanzelfsprekende. Rituelen kunnen dan vastigheid geven, een soort referentiekader waar je op kan terugvallen als je even het noorden kwijt bent. Rituelen scheppen ook een band van samenhorigheid. Een soort geheimtaal die alleen jullie echt begrijpen en voelen. Ze kunnen bij beide partners ook de submissieve of Dominante gevoelens helpen versterken.
Rituelen kunnen ook sfeerscheppend zijn. Vaak gaan ze ook samen met bepaalde fetisjen. En op die manier zijn ze dan weer een leuk spelelement in het grote spel dat BDSM heet. Enkele voorbeelden van rituelen en rituele voorwerpen: – collar/collaring – kledingvoorschriften en lichaamsinspectie – triskelion-afbeelding – schaamhaar scheren – slaven/slavinnenmarkten – slavinnencontracten – slavinnenregister – straffen – verslagen schrijven – … (Meer gedetailleerde informatie kan je HIER vinden.)

Bondage kan omschreven worden als elke vorm van bewegingsrestrictie door middel van touwen, kettingen, tape, plasticfolie, houten of metalen stangen of buizen, allerlei soorten boeien, dwangbuizen, vacuümpakken of -bedden, korsetten, enz. Bondage heeft tot doel een fysieke machteloosheid te creëren en maakt dus deel uit van BDSM-beleving. De Dominant verhindert mogelijke bewegingen van de onderdanige, hem/haar daardoor blootstellend aan zijn/haar macht. Daarnaast kunnen door ongewone lichaamshoudingen en -belemmeringen bepaalde spieren en/of gewrichten onder zeer behoorlijke spanning komen te staan, waardoor ze gevoeliger blijken of juist ongevoeliger worden. Dit geeft de Dominant een scala aan mogelijkheden om genots- en pijnstimulaties te geven die anders nooit zo gevoeld zouden worden.
Zeker suspensions (het lichaam wordt opgehangen via touwen, kabels, haken, katrollen e.d. en deels of geheel van de grond los gebracht) geven een gevoel van vrijheid, van “vliegen”, van gewichtloosheid … een gevoel dat gebondeerden vaak in een soort heerlijke roes of trance brengt. Echte liefhebbers noemen het de “vrijheid in de touwen”.
Dominanten die zich gespecialiseerd hebben in het “touwwerk” worden ook wel Rope Masters(bondage-meesters), riggers of nawashi genoemd. De meest bekende bondagestijl heet shibari (ook bekend onder de naam kinbaku). Het is een uit Japan afkomstige soort bondagetechniek die daar tot esthetische kunstvorm verheven is. (Meer gedetailleerde informatie kan je HIER vinden.)

Bukkake (of bukake) is van origine een basisvorm van een Japans werkwoord dat “bespatten” betekent, maar letterlijk betekent het “douche” of “plons”.
Hoewel het geen typisch BDSM-gebruik is, komt het er toch vaak in voor in het kader van erotische vernedering. Bukkake is een vorm van groepsseks waarbij zowel mannen als vrouwen zich knielend of liggend met sperma laten bespuiten door meerdere mannen. Meestal ejaculeren de mannen in het aangezicht of mond van diegene die het moet ondergaan of wil ondergaan. Dit onderscheid is van belang omdat het enerzijds als een vernederende handeling kan gebruikt worden, maar evenzeer als een geile wensvervulling van diegene die het ondergaat. Hier heb je meteen het onderscheid of het in een BDSM-context plaatsvindt of niet. Het is een veel voorkomende fetisj. (Meer gedetailleerde informatie kan je HIER vinden.)

Cock & Ball Torture (meestal kortweg CBT genoemd) is een seksueel spel waarbij de mannelijke geslachtsdelen pijn en/of beklemming en/of beperkingen van bewegingsvrijheid toegediend worden. Dit zal meestal pijnprikkels betreffen zoals bijv.: met heet kaarsvet besprenkelen, (hard) knijpen in penis of ballen, genitaal geselen, bewerken met naalden en klemmen, urethraal-spel, kietelmarteling, erotische elektrostimulatie of schoppen (ball busting). De ontvanger van dergelijke activiteiten ervaart direct lichamelijk genot doordat het voldoet aan zijn masochistische wens, en/of emotioneel genot voortvloeiend uit de erotische vernedering, of de wetenschap dat het spel een lust is voor een sadistisch ingestelde Dominant. (Meer gedetailleerde informatie kan je HIER vinden.)

Cuckolding is hoofdzakelijk overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en de term is afgeleid van cuckoo (koekoek), de vogel die zijn eieren door andere vogels laat uitbroeden. Het is een vorm van vernedering van de man, waarbij de vrouwelijke partner van een (echt)paar allerlei seksuele vrijheden heeft met medeweten van haar mannelijke partner. De vrouw heeft naast haar eigen relatie, waarin ze meestal de Dominant zal zijn, ook andere seksuele relaties met een of meerdere mannelijke partners; in deze relaties kan ze zowel Dominant als onderdanig zijn.
Cuckolding kent vele gradaties. Zo zijn er stellen die hun plezier beleven in een parenclub en feitelijk niet verder gaan dan een eenzijdig soort swingen (er openlijk meerdere sekspartners op nahouden). Aan de andere kant van het spectrum zijn er stellen die zo ver gaan dat de vrouw volledige controle heeft over haar partner. Het komt voor dat zij in dergelijk geval een nieuwe partner heeft gekozen, die feitelijk haar (chronologisch) eerste partner heeft verdrongen. Niet zelden rest de cuckold in een dergelijke relatie de rol van slaaf of huisdier. Het komt zelfs voor dat de vrouw kinderen krijgt van haar nieuwe partner.

Deepthroaten (vrij vertaald uit het Engels: “diep in de keel”) of in het Nederlands keelneukengenoemd (letterlijk: neuken in de keel). Het komt voor bij hetero-, homo- en lesbisch seks, en in het bijzonder binnen BDSM-beleving omdat er overgave en controle bij komt kijken. Vrouwen kunnen ook iemand keelneuken door middel van bijv. een (voorbind)dildo of kunstpenis. Hierbij wordt de penis zo diep mogelijk in de mond tot in de keel gebracht. Het essentiële verschil met pijpen (fellatio, afzuigen) is dat diegene die het ondergaat niet noodzakelijk een actieve rol hoeft te spelen. Het is de initiërende partij (de stoter, keelneuker) die de stoot- of pijpbewegingen maakt. Diegene die ondergaat kan eigenlijk niet veel meer dan de penis al dan niet met de lippen omsluiten. Dat wordt lastiger naarmate de penetratie dieper gaat. (Meer gedetailleerde informatie kan je HIER vinden.)

Edge play is een subjectief begrip voor allerlei soorten BDSM-spellen die zich afspelen op een grensgebied. Edge play kan ernstige – blijvende – gevolgen hebben zoals lichamelijke schade en zelfs de dood. Hierbij denken we aan breath play (spelen met erotische asfyxiatie bijv. wurgseks), fire play (spelen met vuur), knife play (spelen met snijdende voorwerpen) en gun play (spelen met vuurwapens). En daarnaast bestaan er risico’s op besmetting door snijden, blood play (spellen waarbij bloed te pas komt bijv. needle play) en bare backing (anale penetratie zonder condoom). (Meer gedetailleerde informatie kan je HIER vinden.)

Feminisatie /(vorm van) Travestie Een mannenfetisj voor alle vormen van vrouwelijke uiterlijkheden waarbij zij zich bij voorkeur vertonen in vrouwenkleren, -ondergoed. met andere typische vrouwen-attributen, tot en met vrouwengedrag imiteren. Het zo gekleed gaan leidt dan automatisch tot seksuele opwinding – zoals bij de meeste vormen van fetisjisme – en het kan zelfs zo zijn dat het bereiken van een orgasme alleen mogelijk is gehuld in vrouwenkleding.
Feminisatie is een bijzondere BDSM-vorm van travestie waarbij een Domina haar mannelijke sub in vrouwenkleren wil zien. Het verplicht aantrekken van vrouwelijke kleding kan overgaan tot volledige feminisatie van de onderdanige waarbij bijv. al het overbodige lichaamshaar wordt weggeschoren, het haar in een vrouwelijk model wordt geknipt en hij als een vrouw wordt opgemaakt (make-up, nagellak, enz.) Naast deze uiterlijkheden kunnen verder ook op het programma staan: het moeten leren zich vrouwelijk te bewegen en zich als vrouw te presenteren, zowel binnenskamers als op publieke plaatsen. Het betreft hier een gewenste machtsuitwisseling tussen beiden waarbij vernedering en vernederd worden een belangrijke rol spelen.

Fisten (uit het Engels: “vuisten” (werkwoord))  of in het Nederlands vuistneuken genoemd (letterlijk: met de vuist penetreren/neuken). Ook wel fisting genoemd. Fisten komt voor bij hetero-, homo- en lesbische seks, en in het bijzonder binnen BDSM-beleving omdat er overgave en controle bij komt kijken. Bij fisten wordt de volledige hand ingebracht in de vagina en/of endeldarm van een vrouw, of de endeldarm van een man. Vrouwen kunnen ook dubbel gefist worden, waarbij gelijktijdig een hand in de vagina en een tweede hand in de endeldarm gebracht wordt. En je kan ook jezelf fisten. (Meer gedetailleerde informatie kan je HIER vinden.)

Gangbang(en) staat voor een vorm van groepsseks waarbij een individu (meestal een vrouw, maar het kan ook een man zijn) gelijktijdig of achtereenvolgens geneukt wordt door meerdere mannen. Weinig vrouwen durven deze manier van groepsseks aan, hoewel ingeschat mag worden dat veel vrouwen er wel van dagdromen. Hoewel niet typisch voor de BDSM-scene komt het er toch vaak in voor, omdat het een heel duidelijke vorm van machtsuitoefening is: een Dominant laat mannen over zijn/haar sub beschikken. (Meer gedetailleerde informatie kan je HIER vinden.)

Klysma is het inbrengen van een vloeistof in het darmkanaal via de anus, ook wel darmspoelinggenoemd. Van oorsprong een medische handeling om bijv. onderzoek van de endeldarm mogelijk te maken. Door het inbrengen van vloeistof (meestal lauwwarm water) in de darm treedt er verdunning/verweking op van de daar aanwezige ontlasting. En er ontstaat er ook een prikkeling in de darm, die dan weer tot gevolg heeft dat er een peristaltische (een automatische knijpende en voortduwende) beweging ontstaat waardoor de darm geledigd wordt. Onze slokdarm werkt net zo.
Het aanbrengen van klysma’s is niet typisch voor, maar wel erg in trek als BDSM-spel. Op zich is het moeten ondergaan van een darmspoeling al behoorlijk vernederend, de houding waarin je het ondergaat, de schaamte voor je eigen ontlasting, het toekijken en -dienen van je Dominant en het onafwendbare resultaat zijn zeer sterke machts/onmachtscomponenten. Hoewel een klysma meestal tot doel heeft om nadien een ongehinderde en meer hygiënische toegang tot het darmkanaal te verstrekken (bijv. om anaal te neuken of te fisten), kan het ook op zich als spel gehanteerd worden.
De erotische sensatie die bij dit spel optreedt, wordt klysmafilie genoemd.

Mind gaming – ook mind play(ing) of mind fuck(ing) genoemd is een BDSM-spelvorm waarbij de Dominant door bepaalde handelingen, (deels) ontnemen van zintuiglijke waarnemingen, beperkingen van bewegingsvrijheid, gebruik van allerlei attributen, mondelinge suggesties en opdrachten, en alles wat kan helpen om een gewenste sfeer te bereiken (bijv. geuren, belichting,  geluiden, muziek,…), de geest van de sub zodanig bespeelt dat deze laatste echt gelooft dat iets met hem/haar gebeurt en bij hem/haar een gewenst resultaat teweegbrengt. Als het ook in werkelijkheid gebeurt, dan houdt het op een mind game te zijn. (Meer gedetailleerde informatie kan je HIER vinden.)

Munches Het woord “munch” is afgeleid van het Amerikaanse “burger munch/ to munch”, bedoelende een activiteit waarbij gegeten, gesnoept, genoten wordt. Een munch is een laagdrempelige bijeenkomst zonder verwachtingen of verplichtingen van gelijkgestemden, hier in casu BDSM-ers, voor zowel geïnteresseerden, nieuwelingen als ervaren beoefenaars. Meestal vinden ze plaats in een café of restaurant. Je kan er vrij en in en uit lopen en het is de bedoeling om anderen te leren kennen, met elkaar te praten en je vooral “thuis” te voelen. Ze hebben meestal een louter socialiserend karakter, maar kunnen soms ook specifiek informatief of doelgroepgericht zijn.

Nursing (ook wel Medical Play genoemd) Onder deze term worden alle dokters- en verpleegstersspelletjes bedoeld, of meer gangbaar: “doktertje spelen”.Het is een typisch BDSM-spel, want er zitten herkenbare spelelementen in, zoals de autoriteit (macht) van de dokter/verpleegster, het hele scala aan medische instrumenten en apparatuur met zijn “bedreigende” connotatie (uniform, latex handschoenen, mondmasker, injectienaald, stethoscoop, gynaecologische onderzoekstafel, speculum, klysmaspuit, tubes en slangetjes, enz.) en de spelletjes zelf (zich moeten uitkleden, betast worden, een vaginaal en rectaal onderzoek ondergaan, een darmreiniging, enz.).
Binnen de BDSM-beleving staat dit hoog op het verlanglijstje van velen, omdat het spelen met macht en onmacht is en er heel veel creativiteit in gelegd kan worden. Sommigen gaan zo ver dat ze een volledige onderzoekskamer inrichten en daarvoor echte medische apparatuur aanschaffen. (Meer gedetailleerde informatie kan je HIER vinden.)

Seksueel fetisjisme is een vorm van fetisjisme waarbij seksueel genot wordt beleefd aan bepaalde voorwerpen of rituelen. Een fetisjist raakt opgewonden wanneer hij/zij – in gedachten, via allerlei media, of in het echt – geconfronteerd wordt met de betreffende fetisj. Er bestaat veel pornografie specifiek gericht op de verschillende soorten fetisjismen. Fetisjobjecten kunnen geknuffeld, gestreeld, gevoeld, gelikt, geroken en – in het geval van kledingstukken –gedragen worden. Het geeft de fetisjist een bepaalde opwinding, geilheid of fijne gevoelens. Ook seks met deze objecten behoort tot de uitingen.
Soms is enkel het aanwezig zijn van het object niet voldoende. Het is dan nodig dat iemand anders het fetisjobject ter hand neemt, draagt of gebruikt. Vaak is er een connectie met de verschijningsvormen van BDSM, maar niet elke fetisjist is een BDSM’er of omgekeerd. In BDSM-spelen komen wel vaker voorwerpen en kledingstukken voor die voor beiden (of één van beiden) een extra bevrediging, kick of opwinding teweegbrengt, maar die kunnen even vaak voorkomen in andere niet-BDSM-getinte seksbelevingen.

Stopwoorden of –tekens zijn op voorhand gemaakte afspraken om aan te geven dat iets niet (meer) gewenst is tijdens een BDSM-sessie of -spel. De onderdanige kan deze woorden of tekens  desgewenst hanteren; de Dominant dient er zich aan te houden. Ze maken deel uit van het vaste rituelenscala van BDSM en zijn bedoeld om de eigen grenzen te bewaken. (Meer gedetailleerde informatie kan je HIER vinden.)

Squirten komt van to squirt (vertaald uit het Engels: (uit)spuiten, sproeien): een vloeistof via een nauwe opening naar buiten persen – squirt: spuit, straal. In de Nederlandse taal worden meestal de termen “spuitend klaarkomen”, “spuitorgasme” of (verkeerdelijk) “vrouwelijke ejaculatie” gebruikt. Squirting is het ongecontroleerd in golven (pulsatiel) uitscheiden van een grotere hoeveelheid (van enkele druppels tot stevige stralen die tientallen centimeters ver kunnen reiken) vocht onder de vorm van “verdunde” urine in hoofdzaak geproduceerd door de blaas. Dit vocht is helder, ruikt en smaakt niet naar urine, droogt vrij snel en zonder veel sporen na te laten op en bevat een kleine hoeveelheid van het witte melkachtige vocht dat bij een vrouwelijke ejaculatie ook kan teruggevonden worden en dat geproduceerd wordt door de vrouwelijke prostaat. (Meer gedetailleerde informatie kan je HIER vinden.)

Subspace Deze term wordt door sommigen gebruikt om de belevings- en gevoelswereld aan te duiden van een sub tijdens een (meestal heftige) spelsessie. En staat dan tegenover die van de Domlnant (Domspace) Het is een bijzondere ervaring omdat meestal tijd, ruimte en het bewustzijn van omgeving wegvalt en de persoon in een soort trance, roes of opperste concentratie en focus terechtkomt die als erg rustgevend en ontspannend ervaren wordt.

Maar de term “subspace” heeft ook een heel andere betekenis. Het lijkt soms wel of het hét summum van beleving is binnen een BDSM-spel. Je vindt er dus ook heel wat zin en onzin over op websites, fora en blogs. Hoewel in eerste instantie bij subspace gedacht wordt aan een zuiver psychische toestand, is dit helemaal niet het geval, maar eigenlijk net het tegenovergestelde. Bij het ontvangen van pijn spelen een tweetal lichaamseigen stoffen een rol. In de tijd dat wij nog op dierlijk niveau leefden, gebruikten we die stoffen al om in geval van jacht, gevecht of oorlog onze pijn te bestrijden en verminkingen te kunnen overleven. De eerste stof is endorfine. Dit is een door het menselijk lichaam zelf aangemaakt verdovend middel. Chemisch en qua uitwerking heeft het wat weg van morfine. De tweede stof is adrenaline. Deze stof veroorzaakt binnen enkele seconden vaatvernauwing en bloeddrukverhoging, en geeft het lichaam extra energie. Je kunt nu door je toegenomen kracht je boeien verbreken, een ander met onmeetbare kracht toetakelen, vluchten en je bent min of meer onoverwinnelijk. Die stof maakt van je lichaam en geest een vecht- of een vluchtmachine. In deze laatst beschreven toestand kan zelfs een kleine, weinig krachtige vrouw een beresterke man gemakkelijk aan en zelfs levensgevaarlijk verwonden. De sub heeft geen heldere perceptie meer van de realiteit, maar drijft puur op oerinstinct. Met andere woorden, verliest zijn/haar eigen grenzen uit het oog. Grenzen die door de sub bepaald werden. Het is dus aan de Dom om hier zeer attent mee om te springen, er voor te zorgen dat de sub goed vastgemaakt is dat zij/hij zichzelf noch jou kan verwonden en er zorg voor te dragen dat de eerder gestelde grenzen niet overschreden worden. In deze toestand heeft de Dominant de volledige controle over de sub. Men kan dan geest en lichaam van de sub gaan aansturen. Men speelt als het ware met de hormoonproductie van de ander. Naarmate men deze situatie meermaals beleeft, kan men aan de hand van wat de Dominant gezien heeft en dat wat de sub heeft ervaren, gaan bijsturen en verfijnen. (Meer gedetailleerde informatie kan je HIER vinden.)

Total Power Exchange meestal kortweg TPE genoemd) is een vorm van complete machtsoverdracht. Hieronder wordt verstaan dat een onderdanige het zelfbeschikkingsrecht volledig overdraagt aan een Dominant. De mate waarin dit gebeurt en de periode waarbinnen is afhankelijk van de afspraken die onderling gemaakt worden. Je kan TPE het best omschrijven als een situatie waarin de sub niets kan of mag doen zonder dat de Dominant daar eerst toelating voor gegeven heeft. Dat kan gaan van de toelating tot buiten gaan wandelen, slapen, eten, naar het toilet gaan, enz. Soms is het slechts voor de duur van een sessie, maar soms is het een complete levensstijl en wordt het gezien als de ultieme vorm van 24/7. In dat geval kan er zelfs sprake van zijn dat de Dominant beschikt/beslist over de eigendommen van de onderdanige (bezittingen, geld), zijn/haar maatschappelijke relaties en/of het werk. Een aanrader is hier een slaven- of slavinnencontract op te stellen, waarbij Dom en sub afspraken vastleggen over wie wat kan en mag (en wat niet); hoe ver de overdracht van het zelfbeschikkingsrecht gaat, de duur, de eventuele evaluatiemomenten, de uitstapprocedure. Zowel Dom als sub zullen dergelijk contract meestal ondertekenen. Het is een doorgedreven vorm van afspraken maken, een soort “legalisering” en schept een duidelijk kader. (Meer gedetailleerde informatie kan je HIER vinden.)

Uitlenen van slaven en slavinnen is een frequent voorkomend gebruik in de BDSM-scene en behelst het uitlenen van subs aan andere Doms/Domina’s. Men vindt het ook terug onder de noemer: slaven/slavinnenmarkt waarbij dan door andere Dominanten geboden kan worden op het “gebruik” van de onderdanige. Vanuit het Dom-standpunt kan het als een soort openlijke bewijslevering gezien worden van eigendom van de sub; te kunnen beschikken over hem/haar hoe en wanneer zij/hij dat wenst. Het kan ook als een soort statussymbool gezien worden ten aanzien van andere Dominanten. Supplementair ontstaat vaak de verwachting dat een andere Dom ook zo’n “geschenkje” wel eens terug geeft. Vanuit het sub-standpunt kan het een bevrediging vormen van een eigen verlangen (gebruikt te worden door andere mannen/vrouwen), maar evenzeer als een voldoen aan een opdracht van een Dominant, met andere woorden zich ondergeschikt te maken aan de wens van de Dom/Domina, of de onderdanige dat nu wenst of niet. (Meer gedetailleerde informatie kan je HIER vinden.)