FAQ

Ieder volk spreekt zijn eigen taal. Hier vind je termen en begrippen die vaak gebruikt worden in een BDSM- en kinky-seks-context.

Dit alfabetisch opgebouwd lexicon heeft niet de pretentie van volledigheid, maar verklaart de meest courante terminologie of licht bepaalde praktijken toe.

Deze begrippenlijst wordt continu bijgewerkt en aangevuld.

 • Age play is een vorm van fetisj-gerelateerd rollenspel tussen volwassenen waarbij de ene partner zich gedraagt als iemand van een andere leeftijd, en de andere partner hem/haar ook zo behandelt. Het spel is gebaseerd op vrijwilligheid en kan (maar dat hoeft niet noodzakelijk) seksueel getint zijn. Meestal zal de ene partner een rol spelen waarbij die jonger is dan in werkelijkheid (baby, peuter, kleuter, jong kind tot adolescent); eerder uitzonderlijk zal een oudere rol gespeeld worden.

Age players ontkennen ten stelligste dat hun behoefte iets met pedoseksualiteit zou te maken hebben. Hoewel er niet met minderjarigen wordt gespeeld, is er toch een zekere ‘pedofiele dimensie’ aanwezig bij de dominante partner want hij of zij moet het erotisch opwindend vinden om een ‘alsof-spel’ met een zich als minderjarige voordoende meerderjarige te spelen.

Een bijzondere vorm van age play wordt ‘ABDL’ genoemd, wat staat voor ‘Adult Baby and Diaper Lovers’. De term spreekt voor zichzelf; het zijn mensen die houden van het dragen van luiers, van kinderspeeltjes, knuffels, kinderkleding, en aanverwante zaken. Aansprekingen van de Dominante partner zullen meestal met ‘Daddy’ of ‘Mommy’ voorafgegaan worden; aansprekingen van de onderdanige partner met ‘little’ of ‘baby’. Seks is vaak, maar niet altijd, een onderdeel van deze beleving.

 • (Auto)mutilatie of (zelf)verminking is het intentioneel en op ernstige wijze beschadigen van het menselijk lichaam, waarbij een gerede kans bestaat dat er blijvende schade toegebracht wordt. Als extremere uitingen hiervan valt bijvoorbeeld te denken aan het (laten) snijden met scherpe voorwerpen in de huid, het (laten) aanbrengen van brandmerken, het (laten) aanbrengen van bepaalde tatoeages en piercings tot zelfs amputaties. Het betreft hier een grijze zone als we het over BDSM-beleving hebben. Met name de grens tussen BDSM, als vrijwillige masochistische beleving, enerzijds en het (auto)mutileren (al dan niet in opdracht van) anderzijds is soms niet duidelijk te trekken. De wens van de sadist (het opleggen van dergelijke opdrachten), respectievelijk van de masochist (het ondergaan van de gevolgen van deze opdrachten), in een BDSM-context enerzijds en anderzijds wat in de psychiatrie gekaderd wordt als automutilatie (en waar behandelaren vanuit de Dialectische Gedragstherapie op een bepaalde manier mee omgaan) zijn vaak zo onderling verweven dat de kans bestaat dat er mishandeling plaatsvindt en/of er pathologisch gedrag aan de basis ligt.
 • BDSM Deze letters staan voor Bondage & Discipline – Dominantie & Submissie – Sadisme – Masochisme. BDSM is de noemer voor een scala aan erotisch/seksuele belevingsvormen waar de essentie het uitwisselen van macht is binnen een relatie, op vrijwillige basis, binnen een vooraf besproken tijdskader, binnen de vooraf bepaalde grenzen en met het doel voor beiden plezier, genot, geilheid en/of (seksuele) bevrediging te bekomen.
 • BDSM-Dominantie is de wens, behoefte, noodzaak (?) om anderen – al dan niet seksueel – te beheersen, te leiden, te sturen; te bepalen wat, wanneer, waar en hoe er gespeeld zal worden. En dit alles gericht op (al dan niet seksuele) bevrediging voor beide partners en zich afspelend binnen op voorhand afgesproken grenzen. Mensen die deze behoefte hebben worden vaak met typische namen aangeduid, bijvoorbeeld: Dom, Domina, Meester, Meesteres, Top, Heer, Vrouwe, …
 • BDSM-submissie is de wens, behoefte, noodzaak (?) om door anderen – al dan niet seksueel – beheerst, geleid, gestuurd te worden. Waarbij de ander bepaalt wat, wanneer, waar en hoe er gespeeld zal worden. En dit alles gericht op (al dan niet seksuele) bevrediging voor beide partners en zich afspelend binnen op voorhand afgesproken grenzen. Mensen die deze behoefte hebben worden vaak met typische namen aangeduid, bijvoorbeeld: sub(je), submissive, slavin, slaaf, bottom, onderdanige, …
 • BDSM-Switch is een persoon die een wisselende wens, behoefte, noodzaak (?) heeft aan Dominantie en submissie. Deze wens is afhankelijk van een heleboel factoren, zoals bijvoorbeeld gemoedstoestand of fysieke omstandigheden.
 • BDSM-mentoring is een partnerschap waarin een ervaren BDSM-speler (mentor) voorziet in informatie, begeleiding en ondersteuning van een ander persoon (mentee, ook wel compagnon genoemd). BDSM-mentoring is een krachtige en populaire manier onder BDSM’ers en fetisjisten om een variëteit van interpersoonlijke en scene-gerelateerde vaardigheden te leren. Eenvoudig gesteld: BDSM-mentoring is een proces, een set van gedragingen, en een relatie tussen twee of meer personen die delen in mekaars BDSM-reis om zowel de hoogten als de laagten van BDSM samen te verkennen.
 • BDSM-mentor Een mentor is een betrouwbare, ervaren BDSM-speler die dient als raadgever, gids, leraar, coach, motivator, sponsor, adviseur, referentiepunt, rolmodel en ‘deuropener’. Een BDSM-mentor is een BDSM’er of fetisjist die een oprechte wens heeft het succes van anderen in de gemeenschap te verhogen. Een effectieve BDSM-mentor is niet alleen een ervaren speler, maar is ook een ondersteunend, geduldig, eerlijk, betrouwbaar, empathisch en effectief communicator. Een BDSM-mentor faciliteert de persoonlijke groei van de mentee als BDSM-speler en als lid van de fetisj-community door het delen van ervaring, kracht, hoop, kennis, vaardigheden en inzichten die door jarenlange opgebouwde ervaring geleerd werden.
 • BDSM-rituelen De meeste sociale groeperingen kennen rituelen. Ook religies staan er bol van. BDSM kent ze ook, in alle ‘maten en gewichten’. Er leeft duidelijk een verlangen binnen deze kringen om (h)erkenning en tegelijkertijd een behoefte om zich te onderscheiden, te profileren. Velen benoemen hun BDSM-beleving “a way of life” en daar horen natuurlijk rituelen bij.

Algemeen Rituelen zijn uitingen van mens of dier die in bepaalde omstandigheden herhaald worden. Deze uitingen kunnen bestaan uit enkele elementen maar ook uit een heel scala aan verschillende elementen. De elementen waaruit rituelen kunnen bestaan zijn bijvoorbeeld houding, mimiek, gebaar, dans, zang, woord, klanken, schreeuwen, fluisteren, eten, vasten, drinken, slachten of zich verwonden (bijvoorbeeld door middel van zelfgeseling, tatoeage, verbranding, scarificatie, het aanbrengen van piercings, neus- en oorringen, circumcisie en vrouwenbesnijdenis).

Het uiterlijk en het dragen (of de aanwezigheid) van bepaalde voorwerpen (in de vorm van vermomming, beschildering, het dragen van een masker, staf, wapen, hoofdtooi, kroon, mantel en andere attributen) speelt vaak een belangrijke rol bij rituelen. In elk geval wordt een ritueel gekenmerkt door een herkenbaar patroon. Wensen zijn vaak verbonden aan rituelen. Zo zijn er rituelen zoals het doen van een wens bij het zien van een vallende ster, het uitblazen van kaarsjes en het zingen van een lied bij een verjaardag of het verbranden van foto’s bij het eindigen van een relatie,…

Rituelen lijken op vaste gewoontes. Ze hebben het echter in zich dat men meent er niet meer buiten te kunnen. Zo kan een blokje om voor het slapen gaan een vaste gewoonte zijn. Als men gaat denken dat men zonder dat blokje om niet goed zal kunnen slapen, dan wordt het een geritualiseerde gewoonte. Rituelen spelen een heel belangrijk rol. Het vertrouwde karakter van het ritueel is van belang, zowel voor een individuele persoon, die zich erdoor op zijn/haar gemak voelt, als voor een samenleving, waarbinnen de (gedeelde) rituelen een bindmiddel tussen de personen zijn.

BDSM In het kader van BDSM zijn er heel wat strekkingen (bijvoorbeeld de Gorean levensstijl of de Gothic getinte BDSM-beleving) waaraan stereotype rituelen verbonden zijn. Vaak baadt BDSM ook in een sfeer van vampieren, tovenaars en heksen en alle rituelen die daar weer hand in hand mee gaan.

BDSM-sessies kunnen zeer heftig en ingrijpend zijn. Dingen die men voorheen vanzelfsprekend vond, kunnen plots heel anders ervaren worden. Zeker eerste in-real-life spelervaringen kunnen mensen behoorlijk van hun à propos brengen en dan is het vaak erg handig om zich aan een aantal rituelen te houden. Het gaat er dan over dat je samen een kader schept waarin herkenbare dingen zitten. Zaken waaruit je structuur en stabiliteit kan halen als een soort tegengif tegen het onverwachte, het plots toch niet meer zo vanzelfsprekende. Rituelen kunnen dan vastigheid geven, een soort referentiekader waar je op kan terugvallen als je even het noorden kwijt bent. Rituelen scheppen ook een band van samenhorigheid. Een soort geheimtaal die alleen de deelnemers echt begrijpen en voelen. Ze kunnen bij beide partners ook de submissieve of Dominante gevoelens helpen versterken. Rituelen kunnen ook sfeerscheppend zijn. Vaak gaan ze ook samen met bepaalde fetisjen. En op die manier zijn ze dan weer een leuk spelelement in het grote spel dat BDSM heet.

Enkele voorbeelden van rituelen en rituele voorwerpen: naamgeving van Dominant en onderdanige – collar/collaring – kledingvoorschriften en lichaams-inspectie – triskelion-afbeelding – schaamhaar scheren – slaven/slavinnen-markten – slavinnencontracten – slavinnenregister – straffen – verslagen schrijven – …

 • Bondage kan omschreven worden als elke vorm van bewegingsrestrictie door middel van touwen, kettingen, tape, plasticfolie, houten of metalen stangen of buizen, allerlei soorten boeien, dwangbuizen, vacuümpakken of -bedden, korsetten, enzovoort. Bondage heeft tot doel een fysieke machteloosheid te creëren en maakt dus deel uit van BDSM-beleving. De Dominant verhindert mogelijke bewegingen van de onderdanige, hem/haar daardoor blootstellend aan zijn/haar macht. Daarnaast kunnen door ongewone lichaamshoudingen en -belemmeringen bepaalde spieren en/of gewrichten onder zeer behoorlijke spanning komen te staan, waardoor ze gevoeliger blijken of juist ongevoeliger worden. Dit geeft de Dominant een scala aan mogelijkheden om genots- en pijnstimulaties te geven die anders nooit zo gevoeld zouden worden.

Zeker suspensions (het lichaam wordt opgehangen via touwen, kabels, haken, katrollen e.d. en deels of geheel van de grond los gebracht) geven een gevoel van vrijheid, van “vliegen”, van gewichtloosheid … een gevoel dat gebondeerden vaak in een soort roes of trance brengt. Echte liefhebbers noemen het de “vrijheid in de touwen”.

Dominanten die zich gespecialiseerd hebben in het “touwwerk” worden ook wel rope masters (bondage-meesters), riggers of nawashi genoemd. De meest bekende bondagestijl heet shibari (ook bekend onder de naam kinbaku). Het is een uit Japan afkomstige soort bondagetechniek die daar tot esthetische kunstvorm verheven is.

 • Bukkake (of bukake) is van origine een basisvorm van een Japans werkwoord dat “bespatten” betekent, maar letterlijk betekent het “douche” of “plons”. Hoewel het geen typisch BDSM-gebruik is, komt het er toch vaak in voor in het kader van erotische vernedering. Bukkake is een vorm van groepsseks waarbij zowel mannen als vrouwen zich knielend of liggend met sperma laten bespuiten door meerdere mannen. Meestal ejaculeren de mannen in het aangezicht of mond van diegene die het moet ondergaan of wil ondergaan. Dit onderscheid is van belang omdat het enerzijds als een vernederende handeling kan gebruikt worden, maar evenzeer als een geile wensvervulling van diegene die het ondergaat. Hier heb je meteen het onderscheid of het in een BDSM-context plaatsvindt of niet. Het is een veel voorkomende fetisj.
 • Cock & Ball Torture (meestal kortweg CBT genoemd) is een seksueel spel waarbij de mannelijke geslachtsdelen pijn en/of beklemming en/of beperkingen van bewegingsvrijheid toegediend worden. Dit zal meestal pijnprikkels betreffen zoals bijvoorbeeld: met heet kaarsvet besprenkelen, (hard) knijpen in penis of ballen, genitaal geselen, bewerken met naalden en klemmen, urethraal-spel, kietelmarteling, erotische elektrostimulatie of schoppen (ball busting). De ontvanger van dergelijke activiteiten ervaart direct lichamelijk genot doordat het voldoet aan zijn masochistische wens, en/of emotioneel genot voortvloeiend uit de erotische vernedering, of de wetenschap dat het spel een lust is voor een sadistisch ingestelde Dominant.
 • Cuckolding is voornamelijk overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en de term is afgeleid van ‘cuckoo’ (koekoek), de vogel die zijn eieren door andere vogels laat uitbroeden. Het is een vorm van vernedering van de man, waarbij de vrouwelijke partner van een (echt)paar allerlei seksuele vrijheden heeft met medeweten (en ook vaak in het bijzijn) van haar mannelijke partner. De vrouw heeft naast haar eigen relatie, waarin ze meestal de Dominant zal zijn, ook andere seksuele relaties met een of meerdere mannelijke partners; in deze relaties kan ze zowel Dominant als onderdanig zijn. Cuckolding kent vele gradaties. Zo zijn er stellen die hun plezier beleven in een parenclub en feitelijk niet verder gaan dan een eenzijdig soort swingen (er openlijk meerdere sekspartners op nahouden). Aan de andere kant van het spectrum zijn er stellen die zo ver gaan dat de vrouw volledige controle heeft over haar partner. Het komt voor dat zij in dergelijk geval een nieuwe partner heeft gekozen, die feitelijk haar (chronologisch) eerste partner heeft verdrongen. Niet zelden rest de cuckold in een dergelijke relatie de rol van slaaf of huisdier. Het komt zelfs voor dat de vrouw kinderen krijgt van haar nieuwe partner.
 • Deepthroaten (vrij vertaald uit het Engels: “diep in de keel”) of in het Nederlands keelneuken genoemd (letterlijk: neuken in de keel). Het komt voor bij hetero-, homo- en lesbische seks, en in het bijzonder binnen BDSM-beleving omdat er overgave en controle bij komt kijken. Vrouwen kunnen ook iemand keelneuken door middel van bijvoorbeeld een (voorbind)dildo of kunstpenis. Hierbij wordt de penis zo diep mogelijk in de mond tot in de keel gebracht. Het essentiële verschil met pijpen (fellatio, afzuigen) is dat diegene die het ondergaat niet noodzakelijk een actieve rol hoeft te spelen. Het is de initiërende partij (de stoter, keelneuker) die de stoot- of pijpbewegingen maakt. Diegene die ondergaat kan eigenlijk niet veel meer dan de penis al dan niet met de lippen omsluiten. Dat wordt lastiger naarmate de penetratie dieper gaat. Deze laatste vorm wordt ook wel face fucking genoemd.
 • Domspace Door de energie (opzwepend, bevorderend of juist verminderend) van de eigen acties en het zien van de resultaten van die acties bij de sub, kunnen Dominanten in een soort roes terechtkomen. Op zich effectief natuurlijk, want ze zijn heel doelbewust en gefocust bezig met iemands lijf en geest, maar tegelijkertijd ook lastig. Als Dominant is het immers noodzakelijk om alles onder controle te houden, om alles gezien en gehoord te hebben, om meester van de situatie te blijven. En rekent de sub niet op nooit aflatende concentratie en beheersing?

Dominanten (h)erkennen dat ook hun hormonen wel eens op hol slaan: de kick van de macht, het being-on-top-of-the-world-gevoel, het roesgevoel zoals van drank of drugs, … zijn enkele omschrijvingen die eraan gegeven worden. En er is natuurlijk ook nog de eigen seksuele opwinding. Of de vermoeidheid die parten gaat spelen bij de 144ste zweepslag… Deze hormonale opstoten kunnen een zeker risico van overschatting in zich houden.

 • Edge play is een subjectief begrip voor allerlei soorten BDSM-spellen die zich afspelen op een grensgebied. Bepaalde vormen van edge play kunnen ernstige – blijvende – gevolgen hebben zoals lichamelijke schade en zelfs de dood. Hierbij denken we aan breath play (spelen met erotische asfyxiatie bijvoorbeeld wurgseks), fire play (spelen met vuur), knife play (spelen met snijdende voorwerpen) en gun play (spelen met vuurwapens). En daarnaast bestaan er risico’s op besmetting door snijden, blood play (spellen waarbij bloed te pas komt bijvoorbeeld needle play) en bare backing (anale penetratie zonder condoom).
 • Feminisatie / (vorm van) travestie betreft een mannenfetisj voor alle vormen van vrouwelijke uiterlijkheden waarbij zij zich bij voorkeur vertonen in vrouwenkleren, -ondergoed, met andere typische vrouwen-attributen, tot en met het imiteren van vrouwengedrag. Het zo gekleed gaan leidt dan automatisch tot seksuele opwinding – zoals bij de meeste vormen van fetisjisme – en het kan zelfs zo zijn dat het bereiken van een orgasme alleen mogelijk is gehuld in vrouwenkleding. Feminisatie is een bijzondere BDSM-vorm van travestie waarbij een Domina haar mannelijke sub in vrouwenkleren wil zien. Het verplicht aantrekken van vrouwelijke kleding kan overgaan tot volledige feminisatie van de onderdanige waarbij bijvoorbeeld al het overbodige lichaamshaar wordt weggeschoren, het haar in een vrouwelijk model wordt geknipt en de man als een vrouw wordt opgemaakt (make-up, nagellak, enzovoort) Naast deze uiterlijkheden kunnen verder ook op het programma staan: het moeten leren zich vrouwelijk te bewegen en zich als vrouw te presenteren, zowel binnenskamers als op publieke plaatsen. Het betreft hier een gewenste machtsuitwisseling tussen beiden waarbij vernedering en vernederd worden een belangrijke rol spelen.
 • Fire play (vuurspel) is een soort BDSM-spel (edge play) waarbij vuur in de buurt van of direct op de huid van een persoon wordt gebracht. Dit kan worden gedaan door brandende kaarsen of andere hete of brandende voorwerpen in de buurt van de huid te houden, alcohol op de huid aan te brengen en aan te steken, op de huid te tikken met een brandende fakkel of een persoon te slaan met een vlammende zweep of flogger. Het is een vorm van spelen met Dominantie en onderdanigheid, met angst en pijn. De meest voorkomende vormen zijn: Fire Triangle, Fire Branding, Fire Fleshing, Fire Dancing (Spinning), Fire Breathing, Fire Spraying en Fire Cupping.
 • Fisten (uit het Engels: “vuisten” (werkwoord)) of in het Nederlands doorgaans vuistneuken genoemd (letterlijk: met de vuist penetreren/neuken). Fisten komt voor bij hetero-, homo- en lesbische seks, en in het bijzonder binnen BDSM-beleving omdat er overgave en controle bij komt kijken. Bij fisten wordt de volledige hand ingebracht in de vagina en/of endeldarm van een vrouw; bij mannen betreft het uiteraard de endeldarm. Vrouwen kunnen dubbel gefist worden, waarbij gelijktijdig een hand in de vagina en een tweede hand in de endeldarm gebracht wordt. Sommige mensen kunnen zichzelf fisten.
 • Gangbang(en) staat voor een vorm van groepsseks waarbij een individu (meestal een vrouw, maar het kan ook een man zijn) gelijktijdig of achtereenvolgens geneukt wordt door meerdere mannen. Weinig vrouwen durven deze manier van groepsseks aan, hoewel ingeschat mag worden dat veel vrouwen er wel over fantaseren. Hoewel niet typisch voor de BDSM-scene komt het er toch in voor, omdat het een heel duidelijke vorm van machtsuitoefening is: een Dominant laat anderen over zijn/haar sub beschikken.
 • Klysma is het inbrengen van een vloeistof in het darmkanaal via de anus, ook wel darmspoeling Van oorsprong een medische handeling om bijvoorbeeld onderzoek van de endeldarm mogelijk te maken. Door het inbrengen van vloeistof (meestal lauwwarm water) in de darm treedt er verdunning/verweking op van de daar aanwezige ontlasting. Daarnaast wordt de darmwand geprikkeld met als gevolg een peristaltische (een automatische knijpende en voortduwende) beweging waardoor de darm geledigd wordt. Het aanbrengen van klysma’s is niet typisch voor, maar wel erg in trek als BDSM-spel. Op zich is het moeten ondergaan van een darmspoeling al behoorlijk vernederend, de houding waarin men het ondergaat, de schaamte voor de eigen ontlasting, het toekijken en toedienen door de Dominant en het onafwendbare resultaat zijn zeer sterke machts/ onmachtscomponenten. Hoewel een klysma meestal tot doel heeft om nadien een ongehinderde en meer hygiënische toegang tot het darmkanaal te verstrekken (bijvoorbeeld om anaal te neuken of te fisten), kan het ook op zich als spel gehanteerd worden. De erotische sensatie die bij dit spel optreedt, wordt klysmafilie genoemd.
 • Knife play is een BDSM-spelvorm (edge play) met bijvoorbeeld messen, dolken of zwaarden die gebruikt worden als een bron van fysieke en mentale stimulatie. Messen worden meestal gebruikt om kleding weg te snijden, om was/kaarsvet laag na laag te verwijderen, de huid te krassen of gewoon om voor een sensuele stimulatie te zorgen. Dit spel kan ook als een soort van “temperatuur”spel of zelfs voor lichaamsmodificatie gebruikt worden. Met messen spelen is soms, maar niet altijd, een vorm van angstspel (mind play). Het ‘slachtoffer’ wordt eerst een scherp voorwerp getoond en dan geblinddoekt. Vervolgens wordt dan een bot voorwerp gebruikt op de huid. Soms wordt het voorwerp gebruikt om een seksuele penetratie uit te voeren, waarbij de ander niet weet of het scherpe voorwerp al dan niet vervangen werd door een bot voorwerp. Dergelijk angstspel behoudt een redelijk hoge veiligheidsgraad. Knife play kan als bijzonder erotisch ervaren worden omdat de fysieke en psychologische reacties van de ondergaande partij intens kunnen zijn. Het spreekt voor zich dat dergelijk spel omzichtig uitgevoerd moet worden omdat – bij onvoorzichtigheid of per ongeluk – bloedende wonden kunnen veroorzaakt worden, met ook mogelijke besmettingen tot gevolg.
 • Mind gaming – ook mind play(ing) of mind fuck(ing) genoemd – is een BDSM-spelvorm waarbij de Dominant door bepaalde handelingen, (deels) ontnemen van zintuiglijke waarnemingen, beperkingen van bewegingsvrijheid, gebruik van allerlei attributen, mondelinge suggesties en opdrachten, en alles wat kan helpen om een gewenste sfeer te bereiken (bijvoorbeeld geuren, belichting, geluiden, muziek,…), de geest van de sub zodanig bespeelt dat deze laatste echt gelooft dat iets met hem/haar gebeurt en bij hem/haar een gewenst resultaat teweegbrengt. Als het ook in werkelijkheid gebeurt, dan houdt het op een mind game te zijn.
 • Munches Het woord “munch” is afgeleid van het Amerikaanse “burger munch/ to munch”, bedoelende een activiteit waarbij gegeten, gesnoept, genoten wordt. Een munch is een laagdrempelige bijeenkomst zonder verwachtingen of verplichtingen van gelijkgestemden, hier in casu BDSM’ers, voor zowel geïnteresseerden, nieuwelingen als ervaren beoefenaars. Meestal vinden ze plaats in een café of restaurant. Men kan er vrij en in en uit lopen en het is de bedoeling om anderen te leren kennen, met elkaar te praten en zich vooral “thuis” te voelen. Er wordt dus niet gespeeld. Ze hebben meestal een louter socialiserend karakter, maar kunnen soms ook specifiek informatief of doelgroepgericht zijn.
 • Nursing (ook wel medical play genoemd). Onder deze term worden alle dokters- en verpleegstersspelletjes bedoeld, of meer gangbaar: “doktertje spelen”. Het is een typisch BDSM-(rollen)-spel, want er zitten herkenbare spelelementen in, zoals de autoriteit (macht) van de dokter of verpleegster, het hele scala aan medische instrumenten en apparatuur met zijn “bedreigende” connotatie (uniform, latex handschoenen, mondmasker, injectienaald, stethoscoop, gynaecologische onderzoekstafel, speculum, klysmaspuit, tubes en slangetjes, enzovoort) en de spelletjes zelf (zich moeten uitkleden, betast worden, een vaginaal en rectaal onderzoek ondergaan, een darmreiniging, enzovoort). Binnen de BDSM-beleving staat dit hoog op het verlanglijstje van velen, omdat het spelen met macht en onmacht is en er heel veel creativiteit in gelegd kan worden. Sommigen gaan zo ver dat ze een volledige onderzoekskamer inrichten en daarvoor echte medische apparatuur aanschaffen. Soms kan dergelijk spel extreme vormen aannemen als er – met instemming van de “patiënt” – werkelijke medische ingrepen verricht worden.
 • Pijn is vaak één van de ingrediënten van BDSM-spellen. Dat BDSM altijd en alleen maar over het veroorzaken van pijn zou gaan, is een misvatting. Pijn kan fysiek zijn (bijvoorbeeld door geslagen te worden), maar ook mentaal (bijvoorbeeld door vernederd te worden.) Beide kunnen samengaan, maar ook afzonderlijk ingezet worden. Welke pijn gezocht/ontvangen en toegebracht/gegeven wordt is gebaseerd op voorafgaand overleg tussen Dom en sub, en gebaseerd op afspraken en regels. (o.a. stopwoorden)
  Om te begrijpen waarom voor pijn gekozen wordt, is het van belang om te weten dat pijn ook fijn kan zijn. Pijnstimuli veroorzaken in geest en lichaam de aanmaak van bepaalde hormonen. Deze hormonen hebben een verdovende werking en maken dat mensen daardoor in een zekere trance komen, die als prettig ervaren kan worden. Wetenschappers noemen dit de Hedonic Flip of Hedonistische Reflex. (zie elders op deze website). Pijn kan dus ook geilmakend, opwindend en extra genot opleveren.
 • Pony play is een soort rollenspel. Het wordt vaak zelfs beschouwd als een levenswijze. Echte “pony spelers” vormen een soort subcultuur binnen de BDSM en er worden zelfs internationale meetings georganiseerd. Er gelden aparte regels en voorschriften voor kleding of uitdossing. Een onderdanige wordt uitgedost als paardje (pony) en gedraagt zich ook helemaal als pony, sterker nog, hij of zij voelt zich helemaal een pony. De pony is het bezit van een Dominant.

Er is duidelijk sprake van een machtsverhouding maar binnen de setting van vrijwilligheid. De bezitter van de pony draagt de pony op hoe deze zich moet gedragen. Bij een training wordt de pony zoveel mogelijk geleerd zich te gedragen volgens de wensen van de bezitter. Als je genoeg fantasie hebt om te bedenken wat er op een manege, tijdens dressuurwedstrijden of een springconcours gebeurt, dan kan je dat verplaatsen naar pony play. De pony’s worden verzorgd, ze worden voorzien van hun outfit en ze worden getraind. De eigenaar van een pony is hierbij net zo trots en liefdevol voor zijn of haar pony als een “echte” paardenliefhebber dat is. De pony zal met alle zorg en toewijding omgeven worden, want uiteindelijk is het de pony die zal moeten “scoren”.

 • Puppy play is een soort rollenspel waarbij de deelnemers in de rol kruipen van een onderdanige pup of het dominante baasje, in de scene ook wel handler of trainer Al dan niet getooid in een hondenoutfit vermaken de human pup en de handler zich gedurende het spel met typische hondenactiviteiten, zoals apporteren, commando’s aanleren, spelen met piepend speelgoed, eten uit voederbakjes, en ravotten met andere mensenhonden. Seks is optioneel.
 • Seksueel fetisjisme is een vorm van fetisjisme waarbij seksueel genot wordt beleefd aan bepaalde voorwerpen of rituelen. Een fetisjist raakt opgewonden wanneer hij/zij – in gedachten, via allerlei media, of in het echt – geconfronteerd wordt met de betreffende fetisj. Er bestaat veel pornografie specifiek gericht op de verschillende soorten fetisjismen. Fetisjobjecten kunnen geknuffeld, gestreeld, gevoeld, gelikt, geroken en – in het geval van kledingstukken – gedragen worden. Het geeft de fetisjist een bepaalde opwinding, geilheid of fijne gevoelens. Ook seks met deze objecten behoort tot de uitingen. Soms is enkel het aanwezig zijn van het object niet voldoende. Het is dan nodig dat iemand anders het fetisjobject ter hand neemt, draagt of gebruikt. Vaak is er een connectie met de verschijningsvormen van BDSM, maar niet elke fetisjist is een BDSM’er of omgekeerd. In BDSM-spelen komen wel vaker voorwerpen en kledingstukken voor die voor beiden (of één van beiden) een extra bevrediging, kick of opwinding teweegbrengen, maar die kunnen even vaak voorkomen in andere niet-BDSM-getinte seksbelevingen.
 • Slavenregister is een online platform {56} waar, en ik citeer: “person’s whom identify as consensual slaves and owned submissives are able to record their personal slave identification number.” Door zich te registreren op deze website krijgt men een uniek slavennummer (SLRN) toegekend. Dit register heeft een turbulente geschiedenis achter de rug en heeft ooit meer dan 250.000 geregisteerden gekend. De registratie is consensueel en wordt beschouwd als een wederzijds engagement tussen Dominant en onderdanige.
 • Stopwoorden of –tekens (safewords) zijn op voorhand gemaakte afspraken om aan te geven dat iets niet (meer) gewenst is tijdens een BDSM-sessie of -spel. De onderdanige kan deze woorden of tekens desgewenst hanteren; de Dominant dient er zich aan te houden. Ze maken deel uit van het vaste rituelenscala van BDSM en zijn bedoeld om grenzen aan te geven en te bewaken.
 • Squirten komt van ‘to squirt’ (vertaald uit het Engels: (uit)spuiten, sproeien): een vloeistof via een nauwe opening naar buiten persen – squirt: spuit, straal. In de Nederlandse taal worden meestal de termen “spuitend klaarkomen”, “spuitorgasme” of (foutief benoemd) “vrouwelijke ejaculatie” gebruikt. Squirting is het ongecontroleerd in golven (pulsatiel) uitscheiden van een grotere hoeveelheid (van enkele druppels tot stevige stralen die tientallen centimeters ver kunnen reiken) vocht onder de vorm van “verdunde” urine in hoofdzaak geproduceerd door de blaas. Dit vocht is helder, ruikt en smaakt niet naar urine, droogt vrij snel en zonder veel sporen na te laten op en bevat een kleine hoeveelheid van het witte melkachtige vocht dat bij een vrouwelijke ejaculatie ook kan teruggevonden worden en dat geproduceerd wordt door de vrouwelijke prostaat.
 • Subdrop is het verschijnsel waarbij een onderdanige (sub) zich in de dagen na een spel down voelt. Het is een iets op depressie lijkend verschijnsel dat soms wel een paar dagen aan kan houden. De sub voelt zich dan moe, leeg, verdrietig, stuurloos. Huilbuien zijn bij een subdrop niet ongewoon. Het kan ook gebeuren dat iemand in die dagen sociale verplichtingen afzegt omdat er in het hoofd even geen plek voor is. Vaak zit dat hoofd nog vol met flash backs van het spel. Het kan vergeleken worden met het eenzame gevoel wat men na een heerlijk weekendje kan hebben. Of het moedeloze gevoel als je na een vakantie een berg werk ziet liggen wachten. Of de blues nadat iemand een weekend intensief heeft opgetrokken met een nieuwe vlam en nu alleen in bed ligt, terwijl de ander zo gemist wordt… en men niemand om zich heen heeft om erover te praten!

De dieper liggende oorzaak is dat de sub tijdens het spel net veel aandacht heeft gekregen, dat men waarschijnlijk erg genoten heeft, on-top-geleefd heeft, zich heel erg gewaardeerd heeft gevoeld en “ver weg geweest” is. Mogelijks zijn de hormonen nog wat onrustig. Allemaal redenen om in een “zwart gat” te vallen.

Het beste advies om een subdrop “te counteren” is: lief te zijn voor zichzelf,  dingen te doen die rust brengen, het lijf te vertroetelen met zaken die men lekker vindt en proberen vooral niet in paniek of vertwijfeling te raken. De beste remedie is contact te zoeken met de Dominant en te bespreken wat men ervaart. Ervaren Dominanten zullen het herkennen en de sub proberen er doorheen te helpen.

 • Subspace Deze term wordt door sommigen gebruikt om de belevings- en gevoelswereld aan te duiden van een sub tijdens een (meestal heftige) spelsessie. En staat dan tegenover die van de Dominant (Domspace). Het is een bijzondere ervaring omdat meestal tijd, ruimte en het bewustzijn van omgeving wegvalt en de persoon in een soort trance, roes of opperste concentratie en focus terechtkomt die als erg rustgevend en ontspannend ervaren wordt.

Maar de term “subspace” heeft ook een heel andere betekenis. Het lijkt soms wel of het hét summum van beleving is binnen een BDSM-spel. Je vindt er dus ook heel wat zin en onzin over op websites, fora en blogs. Hoewel in eerste instantie bij subspace gedacht wordt aan een zuiver psychische toestand, is dit helemaal niet het geval, maar eigenlijk net het tegenovergestelde. Bij het langdurig ontvangen van pijn spelen een tweetal lichaamseigen stoffen een rol. In de tijd dat we als mens nog op dierlijk niveau leefden, gebruikten we die stoffen al om in geval van jacht, gevecht of oorlog onze pijn te bestrijden en verminkingen te kunnen overleven. De eerste stof is endorfine. Dit is een door het menselijk lichaam zelf aangemaakt verdovend middel. Chemisch en qua uitwerking heeft het wat weg van morfine. De tweede stof is adrenaline. Deze stof veroorzaakt binnen enkele seconden vaatvernauwing en bloeddrukverhoging, en geeft het lichaam extra energie. Je kunt nu door je toegenomen kracht je boeien verbreken, een ander met onmeetbare kracht toetakelen, vluchten en je bent min of meer onoverwinnelijk. Die stof maakt van ons lichaam en geest een vecht- of een vluchtmachine. In deze laatst beschreven toestand kan zelfs een kleine, weinig krachtige vrouw een beresterke man gemakkelijk aan en zelfs levensgevaarlijk verwonden. De sub heeft geen heldere perceptie meer van de realiteit, maar drijft puur op oerinstinct. Met andere woorden, verliest zijn/haar eigen grenzen uit het oog. Grenzen die door de sub bepaald werden. Het is dus aan de Dom om hier zeer attent mee om te springen, er voor te zorgen dat de sub goed vastgemaakt is zodat zij/hij zichzelf noch de Dom kan verwonden en er zorg voor te dragen dat de eerder gestelde grenzen niet overschreden worden. In deze toestand heeft de Dominant de volledige controle over de sub. Men kan dan geest en lichaam van de sub gaan aansturen. Men speelt als het ware met de hormoonproductie van de ander. Naarmate men deze situatie meermaals beleeft, kan men aan de hand van wat de Dominant gezien heeft en dat wat de sub heeft ervaren, gaan bijsturen en verfijnen.

 • Subzuster of –zusje is een term die een tweede vrouwelijke sub aanduidt waarmee de Dominant samen met zijn eerste sub speelt. Twee vrouwen aansturen in een BDSM-spel geeft een aantal – vooral door heterofiele mannen gewenste – mogelijkheden: seks hebben met twee vrouwen tegelijkertijd, aanzetten tot seks tussen vrouwen en de vrouwen tijdens een spel van rol laten wisselen (dominant/onderdanig). Hoewel sommige vrouwen dit als een extra prikkelende situatie zullen ervaren en dit voor bi-seksuele vrouwen een potentieel ideale situatie kan creëren, zijn er ook vrouwen die een subzusje tolereren om hun Dominant te plezieren. In deze laatste situatie kunnen vragen gesteld worden bij de echte wenselijkheid van een dergelijke combinatie voor beide vrouwen. Er zijn ook vrouwelijke Domina’s die twee mannelijke slaven verkiezen, of Dominanten die een combinatie van een mannelijke en vrouwelijke sub wensen. Deze laatste combinatie geeft extra spel- en seksuele mogelijkheden. Men kan op BDSM-fora regelmatig advertenties van vrouwelijke subs terugvinden waarbij deze – in opdracht van hun Dominant – een subzusje zoeken. Soms worden supplementaire subs gezocht via een slaven/slavinnenmarkt (zie verder) waarbij een Dominant dan zijn/haar sub uitleent, al dan niet onder zijn begeleiding.
 • Total Power Exchange meestal kortweg TPE genoemd) is een vorm van complete machtsoverdracht. Hieronder wordt verstaan dat een onderdanige het zelfbeschikkingsrecht volledig overdraagt aan een Dominant. De mate waarin dit gebeurt en de periode waarbinnen is afhankelijk van de afspraken die onderling gemaakt worden. Je kan TPE het best omschrijven als een situatie waarin de sub niets kan of mag doen zonder dat de Dominant daar eerst toelating voor gegeven heeft. Dat kan gaan van de toelating tot buiten gaan wandelen, slapen, eten tot naar het toilet gaan, en dergelijke. Soms is het slechts voor de duur van een sessie, maar soms is het een complete levensstijl en wordt het gezien als de ultieme vorm van 24/7. In dat geval kan er zelfs sprake van zijn dat de Dominant beschikt/beslist over de eigendommen van de onderdanige (bezittingen, geld), zijn/haar maatschappelijke relaties en/of het werk. Een aanrader is hier een slaven- of slavinnencontract op te stellen, waarbij Dom en sub afspraken vastleggen over wie wat kan en mag (en wat niet); hoe ver de overdracht van het zelfbeschikkingsrecht gaat, de duur, de eventuele evaluatiemomenten en de uitstapprocedure. Zowel Dom als sub zullen dergelijk contract meestal ondertekenen. Het is een doorgedreven vorm van afspraken maken, een soort “legalisering” en schept een duidelijk kader.
 • Uitlenen van slaven en slavinnen is een frequent voorkomend gebruik in de BDSM-scene en behelst het uitlenen van subs aan andere Doms/Domina’s. Men vindt het ook terug onder de noemer: slaven/slavinnenmarkt waarbij dan door andere Dominanten geboden kan worden op het “gebruik” van de onderdanige. Vanuit het Dom-standpunt kan het als een soort openlijke bewijslevering gezien worden van eigendom van de sub; te kunnen beschikken over hem/haar hoe en wanneer zij/hij dat wenst. Het kan ook als een soort statussymbool gezien worden ten aanzien van andere Dominanten. Supplementair ontstaat vaak de verwachting dat een andere Dom ook zo’n “geschenkje” wel eens terug geeft. Vanuit het sub-standpunt kan het een bevrediging vormen van een eigen verlangen (gebruikt te worden door andere mannen/vrouwen), maar evenzeer als een voldoen aan een opdracht van een Dominant, met andere woorden zich ondergeschikt te maken aan de wens van de Dom/Domina, of de onderdanige dat nu wenst of niet.
 • Virtueel spelen is een vorm van BDSM-spel waarbij de spelers enkel contact hebben via een beeldbel-app, chat, e-mail of sms. Deze spelvorm wordt toegepast wanneer er geen fysiek contact mogelijk is tussen Dom en sub. Via het gekozen medium speelt de Dom een spel met de sub door middel van gesproken of geschreven communicatie. Er worden opdrachten gegeven die meteen, of verder in de tijd, dienen uitgevoerd te worden. Het bewijs dat de opdracht werd uitgevoerd wordt vaak geleverd door een verslag te schrijven over de uitvoering van de opdracht of door middel van aan te leveren foto’s. Deze spelvorm wordt erg vaak gehanteerd in zeer diverse situaties:

– Dom en sub kunnen mekaar een tijd lang niet ontmoeten en overbruggen op deze wijze dit probleem;

– bij beginnende Dom/sub-relaties, om mekaar beter te leren kennen en een (eventuele) relatie op te bouwen;

– Dom en/of sub zijn beiden niet in de mogelijkheid mekaar fysiek te ontmoeten omdat hun relatie geheim dient gehouden te worden omdat bijvoorbeeld één van hen al in een relatie zit;

– Doms of subs die onder het mom van een BDSM-behoefte eigenlijk alleen maar makkelijke seks willen beleven.