Wat is BDSM?

De letters in BDSM staan voor Bondage, Discipline, Dominantie/Submissie, Sadisme en Masochisme.

Seks of geaardheid?
Volgens Wikipedia is BDSM een seksuele voorkeur. Echter, BDSM’ers verrichten niet allemaal per definitie seksuele handelingen tijdens hun SM-spel. Bij hen, die dat niet doen, staat BDSM los van hun seksuele voorkeur.

Het pijnspel van het sadomasochisme lijkt op de voorgrond te staan. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat juist de basis van BDSM niet door de pijn maar door het machtsverschil bepaald wordt.
BDSM is ook geen “seksuele voorkeur” die “normale seks” onmogelijk zou maken. Slechts 5-11% van de BDSM’ers heeft geen gewone “vanilla”-seks meer naast hun SM-spel.
Pre-puberaal zijn vaak al BDSM-gevoelens ontwikkeld. Voor veel BDSM’ers is hun BDSM geaardheid dus meer dan seksualiteit. Het uit zich ook in hun verdere leven en heeft andere uitingsvormen geheel los van hun seksuele handelingen of seksuele opwinding.

Fysieke sensaties en emoties
In gewone, “vanilla” seks wordt er gespeeld met lichamelijke en emotionele opwinding. Het BDSM-spel omvat meer mogelijkheden. Lichamelijk kan het gaan over pijn, ongemak, en seksuele opwinding. Tevens kan het gaan over de fysieke ervaring van vastgebonden te zijn en niet langer in staat te zijn om zelf te bepalen wat er gebeurt. Het emotionele veld is ook breder: gevoelens van macht, machteloosheid, angst, schaamte, vernedering maar ook opwinding, intimiteit, geborgenheid, trots, zorgzaamheid en dienstbaarheid.

Het BDSM-spel kan resulteren in een roesachtige high. Voor de onderdanige, of masochistische of sub-kant staat dit bekend als “subspace”; voor de dominante of sadistische kant wordt het wel “domspace” genoemd.
Onderzoek laat zien dat het effect van BDSM op een relatie de gevoelens van intimiteit tussen partners vergroot.

Geaardheden: dominant, sub, switch
In een spel is er een verdeling van rollen. De dominante partij neemt het initiatief en de leiding. De onderdanige partij (sub) onderwerpt zich aan wat er gebeurt. Bij sommigen wordt de rolverdeling ook omgedraaid (switch). Dominant, sub en switch zijn ook namen voor de geaardheid van personen binnen de BDSM.
Voor de niet-BDSM-er lijkt de dominant alle macht in handen te hebben. Dit is maar beperkt waar. Er is altijd sprake van wederzijdse toestemming. Een dominant kan alleen handelen binnen de grenzen van de onderdanige (sub). In dat opzicht is de dominante persoon dienstbaar en ondergeschikt aan de gevoelens van de onderdanige (sub).

Literatuur
Cross (2006)
Faccio (2014)
Ortmann (2013)
Richters (2008)
Sagarin (2009)

© 2015 Consensual Deviance

Verdere informatie
Wanneer u verdere informatie wilt ontvangen, kunt u contact opnemen met Seks in je praktijk via het contactformulier