BDSM en drugs: een slechte combi

Seks onder invloed: welk effect hebben verschillende drugs op je seksleven?

Het oorspronkelijke artikel is van Mark Hay en is hier terug te vinden:

https://www.vice.com/nl/article/seks-onder-invloed-welk-effect-hebben-verschillende-drugs-op-je-seksleven-232

 

De commentaren (door Sebastianus) werden extra toegevoegd en behoren niet tot het originele artikel. In de commentaren ‚Äď en ook in onderstaande tabel ‚Äď ligt de focus op wat het gebruik van drugs doet bij BDSM-beleving.

Veel mensen gebruiken drugs, en veel mensen hebben seks. Maar wat nou als je ze wil combineren?

“Veel mensen gebruiken drugs,” zegt¬†Matthew Johnson, hoogleraar psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Johns Hopkins University. “En veel mensen hebben seks. Noem een drug, en je kan bijna altijd wel iemand vinden die onder invloed van dat middel seks heeft gehad.”

Als je ooit een club hebt bezocht, op het internet hebt gekeken, of op school hebt gezeten, weet je dat Johnson gelijk heeft. Het grootste gedeelte van de mensheid gebruikt weleens iets. Vanaf het moment dat we erachter kwamen hoe we geestverruimende middelen konden roken, inspuiten en slikken, gebruikten we ze om het plezier van seks te vergroten.

Aangezien mensen al zo lang ‚Äď en vaak ‚Äď drugs en seks met elkaar combineren, zou je denken dat we de twee inmiddels uitstekend begrijpen. Maar drugs hebben op iedereen een andere invloed. Het is belangrijk dat je weet waar je aan begint, voor je met een handje pillen of een envelopje vol met poeder in de aanslag iemand bestijgt. Om je te helpen, hebben we een aantal drugsfora doorgespit, onderzoeken over dit onderwerp gelezen, en zoveel mogelijk mensen om informatie gevraagd. Dit is wat we leerden over het effect van verschillende drugs op je seksleven.

Alcohol

Drank is waarschijnlijk de meest gebruikte drug om seks te initi√ęren of te verbeteren. Verhalen waarin seks en alcohol in √©√©n adem genoemd worden, zijn er dertien in een dozijn. Sommige verhalen suggereren dat gematigde drinkers meer zin krijgen, geil worden of sneller een orgasme weten te bereiken dankzij alcohol. Anderen zeggen juist dat ze moeite hebben om zin te krijgen of een erectie te behouden wanneer ze dronken zijn.

“Het lijkt er niet op dat mensen echt meer genieten van seks wanneer ze aangeschoten of dronken zijn,” vertelt¬†Johnson. “Het neemt waarschijnlijk gewoon de grenzen weg. De sociale angst die vaak de kop opsteekt wanneer je een (mogelijke) partner benadert verdwijnt.”

Als je lichtelijk aangeschoten bent, praat je makkelijker over wat je wil en kun je je beter ontspannen. De meeste mensen ondervinden dit effect na een paar drankjes gedurende de avond. Maar als je meer dan dat drinkt, kan dat problemen opleveren.

Alcohol, vooral in grote hoeveelheden, vermindert niet alleen je remmingen, maar ook de vaardigheid om verstandige keuzes te maken voor de lange termijn. Daarmee verhoog je de kans dat je onveilige seks hebt enorm. Het heeft invloed op je hersenen, je zenuwstelsel en je lichaam, en kan erectieproblemen veroorzaken bij mannen. Bij zowel mannen als vrouwen vermindert het de gevoeligheid en kan het een orgasme uitstellen of voorkomen. Sommige koppels vinden dit juist chill, omdat het een voortijdige zaadlozing kan voorkomen. De uitdroging die drank veroorzaakt, kan het voor een vrouw ook moeilijker maken om nat te worden, waardoor seks juist pijnlijker wordt.

Commentaar voor BDSM’ers:

 • Alcohol verlaagt remmingen waardoor een sub makkelijker over de grenzen laat gaan en een Dominant makkelijker over grenzen gaat ¬†= gevaar voor grensoverschrijdingen.
 • Alcohol verlaagt de vaardigheid om verstandige keuzes te maken; keuzes die ook tijdens een spel gemaakt moeten worden en dus van verdere invloed zijn op de situatie nadat het spel be√ęindigd werd.

Amfetaminen en coca√Įne

Je hebt misschien wel verhalen gehoord over seksfeesten die draaiende worden gehouden met speed. Dat komt doordat amfetaminen een van de weinige echt lustopwekkende harddrugs zijn. Volgens Steven Shoptaw, een professor en psycholoog gespecialiseerd in drugsgebruik, worden amfetaminen door elke bevolkingslaag gebruikt. Shoptaw vertelt over bikers (uiteraard), maar ook over Amerikaanse huisvrouwen, die ondanks hun plichten jegens kinderen en huishouden met crystal meth hun geilheid een beetje op peil willen houden.

Veel verhalen over seks onder invloed van amfetaminen of coca√Įne zitten tjokvol woorden als beestachtig en onoverwinnelijk. Sommige mensen noemen amfetaminen alleen als middel waarmee ze wakker en geconcentreerd blijven. Bij anderen heeft het een negatief effect op hun libido, of ze geven het zelfs de schuld van hun erectiestoornis. De ervaringen lopen dus behoorlijk uiteen, maar de wetenschap achter stimulerende middelen suggereert dat de meerderheid van de mensen een high voelt, en daardoor intensere seks heeft.

Volgens¬†Shoptaw¬†en zijn collega¬†Larissa Mooney¬†geven amfetaminen je hersenen een enorm hoge dosis dopamine (het genotstofje) en norepinefrine, een booster voor je uithoudingsvermogen. Je voelt je er ongelofelijk positief, energiek en gefocust door. Het kan ook je beslissingen be√Įnvloeden: het kan gebeuren dat je persoonlijke lust en kortetermijndoelen een te hoge prioriteit krijgen. Zowel amfetaminen als coca√Įne verhogen je bloeddruk, wat je gevoeligheid kan verhogen, maar vaak ook zorgt voor een vertraagd orgasme.

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen coke en amfetaminen. De effecten van coke vervagen meestal binnen een uur, maar die van meth kunnen tot wel twaalf uur blijven hangen. Ze geven je gewoonlijk wel beide het gevoel dat je een seksgod bent. Alles lijkt geweldig, en je houdt het bovendien veel langer vol.

“Mensen hebben weleens dat ze neuken en neuken en neuken, maar niet komen,” zegt¬†Shoptaw¬†over amfetamineseksmarathons. Deze drugs dragen gevaren met zich mee. Doordat je al snel non-stop ruwere seks hebt, kun je de grenzen van je lichaam overschrijden en beginnen te bloeden. Als je dat koppelt aan een slaaptekort en een verminderd vermogen risico’s in te schatten, levert de behoefte zo snel mogelijk seks te krijgen je al snel een ziekte op.

Wat nog vervelender is: sterke amfetaminen kunnen de receptoren kapotmaken die genot ontvangen. Dat is funest voor je sobere seksleven, en dan hebben we het nog niet eens over het vermogen plezier te ervaren zonder een dosis amfetaminen. Dit probleem is niet ongewoon onder regelmatige meth-gebruikers.

Commentaar voor BDSM’ers:

 • Te hoge prioriteit van persoonlijke lust en kortetermijndoelen waardoor een stuk realiteitszin wegvalt, en dit zowel bij sub als Dominant.
 • Overschatting van mogelijkheden waardoor ruwere seks ontstaat met risico‚Äôs op interne kwetsuren en bloedingen .

Wiet

Naast alcohol is wiet waarschijnlijk de meest gebruikte seksdrug. Net als met drank, komen verhalen over wiet en seks vaak en in alle vormen en maten voor. Sommige mensen omschrijven wiet als lustopwekker, waardoor ze harder, natter en gevoeliger worden. Of als ontspanner, waardoor het allemaal wat makkelijker gaat. Anderen noemen het een downer die hun zin in seks onderdrukt. Ondanks vari√ęrende verslagen, suggereert onderzoek naar cannabis en copulatie dat de meerderheid van de gebruikers een positief effect ondervindt.

“Twee derde van de meest ervaren gebruikers geeft aan een soort seksuele verbetering te voelen,” zegt¬†Mitch Earleywine, een psycholoog die cannabis bestudeert. Er zijn veel theorie√ęn over de chemische verbindingen die wiet in je hersenen maakt. Maar in essentie verhoogt wiet je gevoel, waardoor je zin dus verhoogt of gedempt wordt. Dat is afhankelijk van je mentale gesteldheid en de omgeving waarin je zit te smoken.

Iedereen die wel eens een bad trip heeft gehad, kan bevestigen dat wiet angst en depressie kan versterken, of paranoia kan veroorzaken. Het kan zijn dat je hierdoor geen zin meer hebt in seks. Ook niet onbelangrijk: sommige onderzoeken suggereren dat langdurig wietgebruik samenhangt met afgenomen vruchtbaarheid en erectiestoornissen.

Commentaar voor BDSM’ers:

 • ¬† Versterking van angst en depressies (bad trip); absoluut nefast voor de kwaliteit van een spel
 • ¬† Gevoelens worden uitvergroot en dat is niet noodzakelijk positief.

MDMA

Als je af gaat op de verhalen die je online vindt, denk je misschien dat MDMA een gevoelensversterkende, stimulerende lustopwekker is. Zo is er het verhaal van deze dertigjarige man uit de VS die het spul gebruikte om een onenightstand te verbeteren.

“We begonnen rond zeven uur ’s avonds, en pas rond zeven uur ’s ochtends stopten we met seksen. Er was een moment dat ik het gevoel had dat we in een andere dimensie en een andere tijd waren, en dat niets nog uitmaakte, behalve het plezier op dat moment.”

Volgens sommige studies ervaart de helft van de gebruikers van MDMA een verhoogde seksdrift. Maar dat is niet echt logisch, gezien de farmacologische eigenschappen van MDMA.

“Pure MDMA wekt bij de meeste mensen gevoelens van euforie en empathie op,” vertelt¬†Karen McElrath, professor bij Fayetteville State University en MDMA-onderzoeker. “Sommige MDMA-gebruikers zullen zich ook tot vreemden emotioneel aangetrokken voelen. Het kan ook om sensuele gevoelens gaan, maar zonder dat ze penetratie willen.”

Zowel McElrath en Zvi Zemishlany, professor aan de universiteit van Tel Aviv en auteur van een onderzoek naar de stimulerende effecten van MDMA, denkt dat de verhoogde zin in seks die sommige gebruikers ervaren, het resultaat kan zijn van onzuivere pillen of poeders, of dat ze het mengen met andere drugs.

Er zijn mensen die pure MDMA gebruiken om seks te verbeteren. Maar meestal zijn het de negatieve eigenschappen, van verminderde zin tot erectiestoornis, die aan het langste eind trekken. Dat betekent dus dat MDMA beter geschikt is om te knuffelen dan te knallen.

Commentaar voor BDSM’ers:

 • Gezien het kunstmatige ontstaan van euforie, risico‚Äôs van overschatting en verlies van concentratie en focus.

Hallucinogenen

Psychedelische en dissociatieve stoffen (een grote groep, van DMT tot LSD en van ketamine tot PCP) zijn de meest subjectieve en onbetrouwbare drugs op de markt. Kijk maar eens naar de verslagen van seks onder invloed van LSD. Matthew, inmiddels 33, vertelt over een ongelofelijk geile trip die hij had toen hij zestien was:

“Ik probeerde elk meisje te versieren want ik kon de lust ruiken zodra ik oogcontact maakte… Ik pakte een meisje bij haar heupen en trok haar dicht naar mijn lippen, en dan stopte ik. Dan begon ik weer opnieuw. We flirtten plagerig over en weer, recht voor onze vrienden. Ik weet zeker dat ze iets zeiden, maar we zaten te veel in onze eigen wereld om het te horen.”

Voor andere gebruikers is LSD te afleidend. De trip is te vaag om in een seksuele sfeer te komen. Dat geldt ook voor paddo’s. Sommigen zeggen dat het een soort amfetamine-achtige oerlust oproept. Anderen vergelijken het meer met een knuffelopwekkende MDMA. Je kan dezelfde variatie laten zien voor elke psychedelische drug die er bestaat, of het nou DMT is, ketamine of peyote of PCP. Deze drugs hebben √©√©n ding gemeen: onvoorspelbaarheid.

Volgens¬†Johnson¬†en¬†Michael Kometer, een neuropsycholoog die psychedelische stoffen bestudeert aan de Universiteit van Zurich, heeft dit vooral te maken met het enorme effect dat deze drugs hebben op je hersenen. Elk brein heeft iets andere receptoren. LSD be√Įnvloedt er veel, waardoor het uiterst lastig te voorspellen is. DMT slaat hard in, dus je bent waarschijnlijk te slap en te ver weg om echt te seksen. PCP en ketamine raken onze diepe hersenen. Dat maakt ze uitzonderlijk verwoestend en gevaarlijk. Je kunt er bijvoorbeeld door stoppen met ademen. Afgezien van de variaties, raken ze allemaal een paar dezelfde delen, die je gedachtenpatronen door de war gooien.

Hoe je hallucinogene sekservaring uitpakt, hangt af van wie je bent, waar je bent en hoe je je voelt. Het is ontzettend persoonlijk, en veel te weinig bestudeerd. Maar gebaseerd op wat¬†Johnson¬†heeft gezien in onderzoek naar paddo’s, verwacht hij dat het verlies van je ego kan leiden tot een soort empathie die erg goed kan zijn om de romantiek weer terug te vinden bij vaste stelletjes. Je hebt dus waarschijnlijk betere psychedelische seks met iemand waarbij je je relaxt voelt, dan met iemand waarbij je wanhopig high wordt om te neuken.

Je hebt waarschijnlijk een betere hallucinogene beurt als je eerst een psychonaut wordt, en uitzoekt welke drugs, doseringen en omgevingen het best voor jou werken. Als je meteen paddo’s of keta wil gebruiken tijdens de seks, onthoud dan dat het essentieel is een kleine dosering te nemen. Je bent waarschijnlijk beter in staat te seksen tegen het einde van de trip (gebaseerd op anekdotes van¬†Kometer). En je geniet meer als je in een comfortabele en veilige omgeving bent.

Commentaar voor BDSM’ers:

 • ¬† Grootste risico = onvoorspelbaarheid van de werking op je geest.

Nitrieten

Beter bekend als poppers. Nitrieten hebben waarschijnlijk de meest directe link met seks. Poppers kunnen je lichaam ontspannen, en geven vaak een korte maar intense rush, waardoor je je ongelofelijk geil voelt.¬†Peter, een man van 33 uit Groot-Brittanni√ę, vertelt over de eerste keer dat hij poppers gebruikte:

“Het gevoel was zo intens. Ik dacht dat mijn hoofd zou ontploffen en het voelde alsof we door iets bezeten waren. We besprongen elkaar en ik wilde hem zo graag, dat ik zou sterven als ik hem niet kreeg… Ik kan me weinig herinneren van de paar minuten erna, want ik was zo heet en geil.”

Dat klinkt extreem, maar poppers zijn fysiologisch simpel. Poppers verwijden je bloedvaten. Los van je bloedvaten, ontspannen ze alle zachte weefsels. Ook de anus en je sluitspier dus. Die combinatie maakt het historisch gezien fantastisch voor iemand die ge√Įnteresseerd is in anale seks.

Poppers kunnen ontzettend gevaarlijk zijn als ze niet goed opgeslagen liggen. Ze kunnen brandend voelen op je huid, en ze zijn licht ontvlambaar. Ze geven mensen met bepaalde medische aandoeningen een extra risico. Ook al kun je het effect van poppers goed mixen met veel andere drugs, het is fucking riskant om het te mengen met een behandeling voor een erectiestoornis. De extra bloeddrukverlaging kan afhankelijk van je gezondheid van alles veroorzaken: van een flauwte tot je dood.

Shoptaw waarschuwt gebruikers ook dat niet alle poppers tegenwoordig nitrieten zijn. Daarmee bedoelt hij: kijk uit met wat je in je lichaam stopt, mensen.

Commentaar voor BDSM’ers:

 • Wegens de zeer kortdurende ontspannende werking (maximaal enkele minuten) kunnen zowel sub als Dominant hun lichamelijke mogelijkheden overschatten.

Opiaten

Deze categorie bevat bepaalde pijnstillers, verdovende middelen en hero√Įne, en is daarmee waarschijnlijk de minst sexy categorie. Dat is logisch, aangezien opiaten het aantal sterfgevallen door een overdosis flink omhoog stuwen. Anonieme verslagen zeggen over opiaten dat het je lust wegneemt, het onmogelijk maakt een orgasme te bereiken, en je vaak totaal verdoofd achterlaat.

Het gebruik van opiaten in combinatie met seks is ongeveer het minst bestudeerd. Dat komt volgens Johnson omdat het zo weinig voorkomt, dat het verwaarloosbaar is.

“Opiaten zijn verdovend. Iemand wordt waarschijnlijk moe en valt in slaap, en je moet wakker zijn om seks te hebben.”¬†McElrath¬†voegt toe: “Een groot gedeelte van de hero√Įneverslaafden ervaart weinig zin in seks. Zelfs niet met vaste partners.”

Je kunt wel een minuscuul groepje mensen vinden die geniet van seks onder invloed van opiaten. Een lage dosis kan namelijk een ander gevoel van tijd geven, waardoor je langer kan genieten van de seks. Handig wanneer je last hebt van vroegtijdige zaadlozingen. Het kan ook je ontspanning en comfort verhogen, of je een beetje rozig laten voelen, maar wel wakker. En toch, voor de meeste mensen zijn opiaten gewoon niet zulke goede seksdrugs.

Commentaar voor BDSM’ers:

 • Ze verdoven of dempen pijnsignalen en pijn is een signaal dat het lichaam schade oploopt = gevaar voor kwetsuren aan het lichaam van de sub die anders voorkomen hadden kunnen worden.
 • Verlies focus en concentratie van de Dominant waardoor fouten gemaakt kunnen worden, met mogelijke ernstige gevolgen.

En nu?

Drugs nemen kan vrij gevaarlijk zijn, en het is vaak puur geluk als je er goede seks door krijgt. Zelfs als je een bepaalde drug al vaker gebruikt hebt, voeg je een nieuwe variabele toe aan de vergelijking. Wees dus voorzichtig.

Er is een groot gebrek aan wetenschappelijk onderzoek naar hoe drugs invloed hebben op seks. Hierdoor is het nog riskanter om high te worden en seks te hebben. Een ding wat wel met zekerheid gezegd kan worden, is dat elke ervaring met seks en drugs anders is. Vertrouw dus niet op het woord van een ander, als het gaat over wat jij in je lichaam gaat stoppen. Vergeet ook niet dat je partner(s) misschien anders denken over een bepaalde drug dan jij.

VICE¬†moedigt het gebruik van drugs niet aan. Kijk voor meer informatie over de wetgeving en risico’s van het gebruik van drugs onder andere op Drugsinfo.nl of Jellinek.nl.

Commentaren samengevat:

Tabel. Inventaris van de belangrijkste risico’s per drug:

DRUG RISICO VOOR SUB RISICO VOOR DOMINANT
ALCOHOL Over grenzen laten gaan Over grenzen gaan
AMFETAMINE ‚Äď COCA√ŹNE Ruwere seks met meer kans op kwetsuren Teveel focus op eigen lust en minder voorzichtigheid
WIET Versterking gevoelens met kans op angst en depressie of overschatting Risico op overschatting van mogelijkheden van de sub en de eigen mogelijkheden
MDMA Risico op overschatting eigen mogelijkheden Risico op overschatting van mogelijkheden van de sub en de eigen mogelijkheden
HALLUCINOGENEN Onvoorspelbaarheid van de werking van de drug Onvoorspelbaarheid van de werking van de drug
NITRIETEN Risico op overschatting eigen mogelijkheden Risico op overschatting van mogelijkheden van de sub en de eigen mogelijkheden
OPIATEN Dempen pijnsignalen Dempen focus en concentratie