Is iemand Dominant, sub of Switch?

Soms krijgen zorgprofessionals te maken met mensen die een BDSM-behoefte in zich ontdekken. Die kans is zelfs vrij aanzienlijk want wetenschappers schatten in dat 1 op 10 mensen wat met dergelijke behoeften heeft. Stel dat je 10 patiënten of cliënten per dag ziet, dan is de kans reëel dat er 1 persoon bij is die die behoefte heeft.

Om mensen te helpen om die behoeften in kaart te brengen en zich verder te oriënteren werd volgende vragenlijst ontworpen. Hij werd inmiddels aan talloze mensen aangeboden en ook door hen gebruikt. Als een zorgprofessional een vermoeden heeft dergelijke persoon voor zich te hebben maar de patiënt/cliënt komt er zelf niet aan toe om die behoeften te uiten tijdens het gesprek, dan kunnen onderstaande vragen helpen om de situatie helder te krijgen.

Vragenlijst – Deel 1:

1. Denk er eens over na of je er de voorkeur aan geeft dat jij bepaalt wat er gebeurt in bed of dat je dat liever aan je partner overlaat.
2. Denk er eens over na of je het fijn vindt bij het vrijen je partner te belemmeren in de bewegingen of dat je liever zelf belemmerd wordt. Denk daarbij aan wie boven ligt, of als je boven ligt je de ander probeert met bijv. je enkels en handen vast te houden, of dat je het juist fijn vindt als dat jou overkomt.
3. Denk er eens over na of je graag de ander voorschrijft welke kleding gedragen moet worden als jullie geil zijn, of dat je dat juist graag van de ander hoort.
4. Denk er eens over na wie bepaalt welk “standje” wordt toegepast.
5. Denk er eens over na of er een vaste volgorde is, wie als eerste klaar mag komen.
6. Denk er eens over na wie het vaakst de ander oraal bevredigt en dus bedient.
7. Denk er eens over na of er buiten de momenten waarin jullie seks hebben sprake is van een Dominante rol (op een feestje: “Haal eens even een drankje voor me” – bepaalt een van de twee voor de ander welke kleding gedragen gaat worden – zorgt één van de twee beter voor de ander dan andersom?)
8. Hoe spreek je elkaar aan als je niet elkaars voornaam gebruikt? Is er dan sprake van een verkleinwoord voor de ander zoals ventje of meisje? Of wordt je wat minder fijntjes: slet(je), wijfie, lul, trut, enz.?
9. Fantaseer je wel eens van iets dat op een verkrachting lijkt? Welke rol heb je daar dan in?
10. Behandel je je vaste sekspartner beter of minder goed dan anderen van hetzelfde geslacht als die partner? Denk hierbij aan bijv. liefde, respect, dominantie, onderdanigheid, walging, trots, enz.

Als je bij 6 of meer van bovenstaande vragen of overdenkingen voor jezelf moet constateren dat je Dominant bent, kijk dan naar de vragen van deel 2.
Denk je vooral onderdanig te zijn, kijk dan eens naar de vragen van deel 3.
Neem daarna de vragen van de andere “geaardheid” ook nog eens door.

Als je zowel de Dominante als de onderdanige rol afwisselend prettig vindt, probeer dan met de vragen van deel 2 en 3 je voorkeuren scherper te krijgen.

Vragenlijst – Deel 2:

Gedachten en overdenkingen voor Dominanten

1. Ik houd ervan als mijn onderdanige relt. Bedenk je eens waarom? Heb je dat nodig om opgewonden te raken? Geef je dan ook straf? Is dat het, wat rellen lekker maakt?
2. Ik heb sadistisch trekjes en geniet ervan om mijn partner lichamelijk te pijnigen. Vastbinden, kledingvoorschriften, vernedering, kleinering en inspecteren horen hier ook bij en zijn de geestelijke pijnigingvariant.
3. Ik houd ervan om in publieke ruimtes mijn onderdanige te vernederen.
4. Zodra ik iets zeg, moet het meteen gebeuren; de onderdanige mag niet weigeren of traag reageren.
5. Ik vind het fijn als mijn partner kermt, huilt of kreunt van narigheid. We hebben wel een stopwoord of -teken afgesproken, maar het geeft een gevoel van macht en geilheid als ik hem/haar tegen zijn/haar grenzen aan kwel.
6. Ik wil rondom de seks en of het spel van Dominant en onderdanige vaste regels hanteren, zoals kleding, aanspreekvormen, stopwoorden, liefkozingen achteraf, maar soms ook andere rituelen zoals verslagen maken, nabespreken en aan de hand daarvan afspraken maken voor een volgende keer.
7. Ik houd ervan om mijn onderdanige partner te mind fucken.
8. Ik houd van bepaalde fetisjes en verlang van mijn partner dat die daar in meegaat.
9. Ik houd van het gevoel dat iemand afhankelijk van me is, dat ik zorgzaam en beschermend moet zijn, dat ik me verantwoordelijk en vader- of moederlijk kan opstellen.
10. Ik voel me behalve geil van mijn Dominantie ook heel gelukkig met die rol.

Uit deze overdenkingen kun je voor jezelf vaststellen hoe de Dominante rol je past. Als je 6 of meer van de punten voor jezelf kunt afronden met een gevoel van herkenning, mag je jezelf gerust een Dominant noemen.

Weet je eigenlijk wat je verwacht van je onderdanige partner? Heb je dat duidelijk gecommuniceerd? En heb je ook gevraagd wat de verlangens van hem of haar zijn en wat de grenzen? Dat is namelijk wel hard nodig wil je in deze rolverhouding beiden overeind kunnen blijven.

Het kan zijn dat je nu en dan de onderdanige rol voor jezelf kiest. Dat heet Switchen, maar zelfs als je switcht zul je dat vanuit een Dominante grondhouding doen: je geeft de ander de touwtjes in handen.

Vragenlijst – Deel 3:

Gedachten en overdenkingen voor onderdanigen

1. Houd je van rellen en doe je dat om de straf die dat misschien oplevert?
2. Ben je masochistisch ingesteld en geniet je van pijn?
3. Houd je van vernedering en kleinerende opmerkingen of aanspreekvormen?
4. Vind je het fijn om de fetisjes van je partner te vervullen, zoals kledingvoorschriften, aanraken van bepaalde lichaamsdelen, taalgebruik zoals “Meester” en “Heer” of “Meesteres” en “Vrouwe” tegenover voor jou “subje” of “slavin” of “slaaf”, of “slet(je)” enz. ?
5. Vind je het fijn als anderen merken dat die verhouding tussen jullie bestaat door jullie gedrag of taalgebruik?
6. Vind je het fijn als je partner vrijwel alles voor je beslist tijdens de seks?
7. Word je soms zo zwaar belast dat je moet kreunen of gillen of huilen door hetgeen je partner je aandoet? Weet je op welk moment  je dan meestal je stopwoord of -teken gebruikt?
8. Weet je wat subspace is en heb je daar wel eens iets van gevoeld?
9. Gebruiken jullie een halsband (collar)? Vind je dat fijn? Gebruik je die ook buiten jullie seks en spel? Moet je ook buiten jullie spel andere opdrachten uitvoeren zoals bepaalde kleding buitenshuis of zelfs naar het werk en vind je dat fijn?
10. Weet je of je van bondage houdt? Weet je ook waarom? Heb je graag – als je zonder bondage vrijt – dat je partner door bovenop te komen of door je met handen en voeten in je vrijheid te beperken je toch een met bondage vergelijkbaar gevoel geeft?
11. Voel je je, behalve geil door je onderdanigheid, ook blij met die rol?

Bespreek deze vragenlijst met je Dominant/sub. Spreek vooral je grenzen duidelijk uit en spreek een stopwoord of stopteken met hem of haar af.

Als je partner nu en dan wil switchen – jullie ruilen van rol en jij mag tijdelijk de Dominant zijn – vraag dan ook welke grenzen gehanteerd moeten worden. Dominanten kunnen namelijk meestal niet zo goed tegen pijn en vernedering ;-).

Jim

© 2011 Stichting Info BDSM

Eerder gepubliceerd in het boek “Ik wil je beheersen!